Veletrh Svět Knihy Praha 2008


Ve dnech 24. až 27. dubna 2008 proběhl v prostorách Výstaviště Praha Holešovice, v Průmyslovém paláci, veletrh Svět Knihy Praha 2008, který byl pořádaný Svazem českých knihkupců a nakladatelů.

Na první pohled tento veletrh nemá s heraldikou a genealogii nic společného. Na druhý pohled však každému bibliofilovi, který se na víc zajímá o heraldiku a genealogii, poskytne řadu zajímavých informací o knížkách, které jej mohou zajímat a na které se může v průběhu roku těšit.

Pokud návštěvníka neodradil všudypřítomný dav a vydržel až do konce přičemž poctivě navštívil všechny stánky a prezentace našich vydavatelů, odcházel poněkud sklamán. V tomto a příštím měsíci se žádný zajímavý heraldicko-genealogický titul zřejmě čekat nedá. Po pečlivém prostudování edičních katalogů a trpělivém kladení dotazů zástupcům vydavetele, nebude naštěstí toto sklamání trvat přespříliš dlouho. Naši knižní vydavatelé pro tento rok přeci jen několik zajímavých titulů chystají. Doufejme, že nezůstane jen u slibů.

Knižní novinky z oblasti heraldiky a genealogie pro rok 2008:

Nakladatelství Agentura Pankrác:

Toto nakladatelství chystá pro rok 2008 dva reprinty:
- Vojtěch Král z Dobré Vody - Šlechta Čech, Moravy a Slezska,
- Vojtěch Král z Dobré Vody - Znaky rodů velkých.

Nakladatelství Argo:

V nakladatelství Argo je chystán pouze jeden titul, který byl avízován již v loňském roce. Jedná se o titul "Šlechtické rody v zemích koruny České od roku 1620" z pera Petra Maška. Publikace vyjde ve dvou svazcích (I. - A-M, II. - N-Ž).

Nakladatelství Libri:

V řadě "Encyklopedie řádů, kongregací a řeholních společností katolické církve v českých zemích" by měl letos vyjít další svazek. Jako 3 svazek, III. dílu vyjdou "řeholní klerikové".
V ediční řadě "Naše dědictví" je chystán titul "Kamenná svědectví minulosti - Heraldické památky Novojičínska" od kolektivu autorů.

Nakladatelství Lidové noviny:

V ediční řadě "Šlechtické rody Čech, Moravy a Slezska" nejprve očekávejme titul:
- Radek Fukala & Ondřej Felcman a Kolektiv - Poděbradové - Rod českomoravských pánů, kladských hrabat a slezských knížat
v edičním programu se dále objevují tyto tituly:
- Ivo Cerman - Chotkové,
- Lydie Baštecká & Jiří Kuba - Piccolominiové,
- Karel Mlateček - Páni z Boskovic,
- Dalibor Janiš - Páni z Cimburka,
- Sovadina & Krejčík & Fiala - Páni z Lipé.
na internetu se dají ještě dohledat zmínky o titulech:
- Zdeněk Pokluda - Šternberkové,
- Zdeněk Žalud - Páni z Landštejna.

Nakladatelství Veduta:

Toto nakladatelství chystá pro rok 2008 v edici "Šlechta zemí koruny české" 5 svazek "Rytířský stav v Čechách a na Moravě v raném středověku" od Vladimíra Březiny. Publikace je zaměřená na dějiny rodu Bukůvků z Bukůvky.

A ostatní ...

S největší pravděpodobností a notnou dávkou optimismu by se dalo čekat ještě několik dalších titulů, respektive pokračování v edičních řadách nebo dalších dílů rozpracovaných titulů jako například:
- V nakladatelství Garn, další pokračování edice Siebmacherova Wappenbuchu,
- V nakladatelství Hajko & Hajková další Lexikón erbov šlachty na Slovensku, tentokráte IV,
- V nakladatelství Martin další Almanach českých šlechtických a rytířských rodů, tentokráte pro rok 2009,
- V nakladatelství Ostravské univerzity v Ostravě, Biografický slovník Slezska a Severní Moravy - Nová řada - Sešit 11. nové řady (23.),
- V řadě Paginae Historiae článek "České salbuchy a v nich obsažená vyobrazení erbů",
- a možná dojde i na druhý díl reprintu Josef Pilnáček - Staromoravští rodové II.


Kontakt | Seznam článků | Úvod | Novinky