Výstava Šlechtické rody Země zamyšlené


Miroslav Milec a Ing. Milan Daněk pořádají výstavu "Šlechtické rody Země zamyšlené" s podtitulem "Vítkovci - kamínek v mozaice historie Jihočeského kraje".

Po úspěšných výstavách s tématikou pomocných věd historických, pořádaných v minulých letech ve spolupráci se Státním okresním archivem v Českých Budějovicích, Muzeem v Týně nad Vltavou a Státním hradem Nové Hrady v jižních Čechách přicházejí autoři se sérií výstav, která představuje šlechtické rody Jihočeského kraje z pohledu pomocných věd historických. První z nich se zabývá rozrodem Vítkovců, jejichž příslušníci nosily znak s růží různých barev. Základem výstavy jsou kresby pečetí, které jeden z autorů výstavy - Miroslav Milec nakreslil podle originálů, nalezených při bádání v archivech Jihočeského kraje. A nejenom kresby pečetí bude možné na výstavě vidět, ale dokonce i kopie historických listin a pečetí.

Výstavu doplňují kresby znaků jihočeských Vítkovců z dílny heraldika Ing. Milana Daňka a další exponáty zapůjčené řezbářem Zdeňkem Hovorkou, sklářem Milanem Frajtem, grafikem Františkem Dobešem, všeumělem Ing. Janem Valkem, vše je doplněno fotografiemi historických objektů z archivu autorů výstavy a Zdeňka Kohlíčka.

Výstava je první ze série výstav, které se budou zabývat šlechtickými rody, které v dobách dávno minulých i nepříliš vzdálených obývaly historické objekty v rámci současných hranic Jihočeského kraje. Autoři si berou za cíl současníky seznámit s těmito rody z trochu jiného pohledu, pro návštěvníky výstavy tak trochu netypického - vždyť znak byl symbolem rodu a pečeť v minulosti znamenala minimálně tolik, co razítko úřadu v současnosti, a v mnoha případech nahrazovala podpis osoby tuto pečeť vlastnící.

Kontaktní údaje a otevírací doba

Výstava je pořádána v prostorách 1. patra budovy Jihočeské vědecké knihovny, Lidická 1, České Budějovice v době od 4.května do 23.května 2009.
Otevřeno:
pondělí - pátek 8,30 - 18,00 hod.,
sobota 9,00 - 12,00 hod.

Další informace

Další informace najdete zde: Jihočeská vědecká knihovna v ČB.


Kontakt | Seznam článků | Úvod | Novinky