Genealogie a Heraldika 3-4/2009 - Ukázka z časopisu č. 3


Recenze publikace: Tomáš Horák - Výtvarní umělci, umělečtí řemeslníci a výrobci hudebních nástrojů v Litoměřicích 16. – 19. století. Nakladatelství OSWALD 2007; vázané, rozměry 16 x 23,5 cm, 192 stran, ISBN 80-85433-99-9; objednávky tmhorak@seznam.cz

Anotovaná publikace je výjimečná svým námětem. Na základě autorova dlouholetého bádání v litoměřických a jiných archivech vznikla práce zabývající se umělci a řemeslníky působícími v Litoměřicích od 16. do 19. století. Jak široký záběr profesí byl do soupisu pojat, vyplývá z názvů jednotlivých kapitol, obvykle zahrnující také příbuzné profese:

V jednotlivých kapitolách najdeme značné množství genealogických údajů k celé řadě provozovatelů příslušného řemesla, či umělecké činnosti. Jsou zde vyjmenovaná jimi vytvořená díla, včetně významných počinů i mimo Litoměřice samotné. Publikace překvapí rozmanitostí předkládaných informací, které jsou doprovázeny poznámkovým aparátem s vyčerpávajícími odkazy na archivní fondy. Obsah publikace se může stát zdrojem poznání zejména pro badatele v oboru občanské genealogie. Recenzent má autorovu práci za obdivuhodný a zcela mimořádný počin. Anotovanou publikaci doporučuje pozornosti laické i odborné veřejnosti.

Autor recenze: Stanislav Kasík

[ Zpět ]


Kontakt | Úvod | Novinky